Po stopách kolagénu

              Kolagén - vo svete fitnessu a obchodu s výživovými doplnkami nie je tento pojem žiadnou novinkou. Obrovské množstvo reklám a odporúčaní „influencerov“ na Instagrame nás dennodenne presviedča, že sa jedná o revolučný produkt, ktorý nám zaručene nesmie chýbať a ktorý si musíme bezpodmienečne kúpiť. Je to ale skutočne tak? Čo sa skrýva pod týmto označením? Sú skutočne deklarované výhody kolagénu pravdivé alebo sa jedná len o skvelý marketingový ťah a nafúknutú bublinu? Odpovede na tieto otázky a mnoho ďalších zaujímavosti o kolagéne sa dozviete v našom článku, tak neváhajte a vydajte sa s nami po stopách kolagénu.

beautiful-girl-sitting-bed-with-beauty-products

              Kolagén je podľa portálu Healthline najzastúpenejší proteín v ľudskom tele, pričom tvorí až jednu tretinu z celkového množstva proteínov [1]. A skutočne, kolagén môžeme nájsť nie len v kostiach, koži, svaloch, šľachách, väzoch, ale aj v zuboch, cievach a rohovke. Jeho úloha je prostá, drží všetko pokope. Podľa tejto funkcie dostal aj názov, ktorý pochádza z gréckeho slova „kólla“, čo v preklade znamená lepidlo [1]. V ľudskom tele sa nachádza viacero typov kolagénu, ale najdôležitejšie sú:

  • typ I – asi 90 %, pričom sa nachádza napríklad v pokožke, kostiach, šľachách a zuboch,
  • typ II – nachádza sa v chrupavkách,
  • typ III – nachádza sa v svaloch a v cievach,
  • typ IV – nachádza sa vo vrchnej vrstve pokožky [1].

              Problém však nastáva s prirodzeným plynutím času, kedy naše telo starne. Tento nevyhnutný kolobeh života spôsobuje znižovanie množstva kolagénu v našom tele, čo môžeme pozorovať napríklad pri strate pružnosti pokožky, poprípade pri opotrebovaní chrupaviek, čo vedie k silnej bolesti. Konzumáciou veľkého množstva rafinovaných cukrov sa znižuje schopnosť opravy kolagénu [2], prílišne vystavovanie sa slnečnému žiareniu znižuje vďaka UV žiareniu jeho produkciu v tele [3] a tiež podobný účinok má aj fajčenie [4]. Podľa štúdií navyše k úbytku kolagénu dochádza už okolo 20-teho roku života človeka, pričom jeho ročný pokles je zhruba 1 % [5].

photo-1562771379-eafdca7a02f8

              Dobrou správou však je, že tvorbu kolagénu dokážeme ovplyvniť. Naše telo si vytvára prokolagén kombináciou dvoch aminokyselín – glycínu a prolínu, pričom pri tomto procese sa využíva vitamín C. Z prokolagénu sa následne vytvára kolagén [1]. Na to, aby tento proces prebehol, potrebujeme jeho jednotlivé zložky prijímať z potravy, napríklad vitamín C sa nachádza v citrusových plodoch, paprike alebo jahodách, prolín v mliečnych výrobkoch a pšeničných klíčkoch a glycín v bravčovej, poprípade kuracej koži a v želatíne. Ak však tieto potraviny nekonzumujete tak často alebo sa u vás objavili prejavy nedostatku kolagénu, ako sú bolesti kĺbov, poškodené vlasy alebo nechty, nezúfajte. Kolagén je možné prijať aj vo forme výživového doplnku.

              S výživovými doplnkami obsahujúcimi kolagén sa v dnešnej dobe akoby roztrhlo vrece. Ktorý si však vybrať? Správny výživový doplnok by vám mal pomôcť s úľavou od bolestí pohybového aparátu, slúžiť ako prevencia osteoporózy, poprípade zmierniť jej účinky, navrátiť kvalitu vašim vlasom a nechtom, zabezpečiť pružnosť pokožky a dokonca pozitívne vplývať na rast svalovej hmoty [1]. Jedným z overených a obľúbených produktov na trhu je Collagen 300g FitJois. Tento hydrolyzovaný kolagén z morských rýb obsahuje jedinečné zloženie z morských kolagénových peptidov, ktoré vám prinesú už spomínané pozitívne účinky na váš organizmus. Tento produkt je obohatený o celú radu vitamínov, kyselinu hyalurónovú a MSM ktorý je zdrojom síry. Čo na to poviete?

image1image2

              Tak, práve ste dorazili na koniec našej cesty po stopách kolagénu, pričom sme si ukázali, čo to kolagén je, na čo sa používa a prečo je potrebné pravidelne dopĺňať jeho množstvo. Predstavili sme vám aj výhody užívania Collagenu 300g FitJois, avšak o jeho účinkoch sa môžete presvedčiť aj vy sami. Neváhajte a objednávanie, produkt je práve dostupný v skvelých príchutiach a za výbornú cenu.

Zdroje:

[1] JENNINGS, K. A. 2020. Collagen. What Is It and What Is It Good For?

<https://www.healthline.com/nutrition/collagen>

[2] DANBY, W. F. 2010. Nutrition and aging skin: sugar and glycation.

<https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20620757/>

[3] BOSCH, R. et al. 2015. Mechanisms of Photoaging and Cutaneous Photocarcinogenesis, and Photoprotective Strategies with Phytochemicals. <https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4665475/>

[4] KNUUTINEN, A. et al. 2002. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin. <https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11966688/>

[5] OBAGI, S. 2005. Why does skin wrinkle with age? What is the best way to slow or prevent this process?  <https://www.scientificamerican.com/article/why-does-skin-wrinkle-wit/>

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie