RAŇAJKY, ZÁKLAD DOBRÉHO DŇA!

          Určite každý z nás zažíva hneď na včas rána pocit beznádeje a zúfalstva. Ešte len vstaneme a už nevieme čo vložiť do úst. Buď na nič chuť nemáme, alebo sme tak hladní, že si nevieme vybrať, čo skôr zhltnúť. Takéto situácie bohužiaľ väčšinou končia pri rýchlych raňajkách bez premýšľania o tom, čo vkladáme do úst a v tom horšom prípade úplne bez raňajok.

fitness-ranajky

 

           Mnoho z nás konzumuje jedlá s nízkou energetickou hodnotou a vysokým obsahom tuku hneď na ráno, čo nie je až tak výhodné ako si mnohý z nás myslia. Síce si ráno poviete, že na raňajky "zhrešiť" môžete, ale váš žalúdok vám za to nepoďakuje. Príliš veľký obsah lipidov v raňajkách nie je vhodný pretože zaťažuje náš žalúdok. Z toho logicky vyplýva, že cukríky, keksíky, dezerty a rôzne ďalšie sladké lakucinky na raňajky nepripadajú v úvahu.  Taktiež je veľmi dôležité upozorniť na trend pitia vody. Vypiť ráno pohár čistej vody je prospešné, ALE! Pozor na teplotu vody. Ak pijete príliš studenú vodu, poškodzuje to celý váš tráviaci trakt a v konečnom dôsledku viac si ublížite ako pomôžete. 

  black and red cherries on white bowl

          Tak teda ako by mali raňajky vyzerať?  V prvom rade si musíte uvedomiť, že vaše telo sa prvým ranným jedlom štartuje. V druhom rade to, čo zjete ráno je základom celej tráviacej aktivity daného dňa. Skrátka, ak nakopnete motor so správnou pohonnou látkou, motor sa vám len ťažko zadrhne.  No a v neposlednom rade myslite na to, že práve raňajky by mali byť najrozmanitejšie, pretože sú najdôležitejším jedlom dňa! Ktoré zložky by mali byť obsiahnuté v raňajkách poprípade v desiate? 

1. Vápnik - nachádza sa najmä v mliečnych výrobkoch, sóji, tofu, pečienke, orechoch, mandliach, karfiole, para orechoch, lieskových orechoch, kapuste, brokolici, petržlenovej vňati, slnečnicových semienkach, fazuli, sardinkách a lososovi.

2. Esenciálne mastné kyseliny - rastlinné oleje obsahujú mnoho Omega-6 mastných kyselín, ktorých je v potrave dostatok. Horšie je to s Omega-3 mastnými kyselinami, ktorých je v bežnej potrave nedostatok. Vo väčšom množstve sa nachádzajú v rybách, kôrovcoch, tofu, mandliach, ľane, konope, vlašských orechoch, ďalej v niektorých rastlinných olejoch, napr. z ľanového semena alebo bezerukovej repky (kanola).

3. Železo - zdrojom železa je červená repa, celozrnné výrobky, orechy a semená, zelenina, strukoviny a bylinky, sušené slivky, jablká, čaj lapacho a roibos, pór, olivy, špenát, šampiňóny, ale aj vnútornosti a mäso.

4. Horčík - prirodzené zdroje horčíka sú oriešky, semienka, cereálie, celozrnné obilniny, strukoviny, mandle, figy, otruby, datle, banány, špenát, brokolica, listová zelenina, minerálne vody bohaté na horčík.

Okrem týchto všetkých zložiek je potrebné myslieť na vitamíny: A,C,D,E. 

Kombináciou týchto surovín, ktoré sú vyššie uvedené, na raňajky svojmu telu doprajete energeticky bohatý štart. Veľmi odporúčaným nápojom pre začatie dňa ak patríte k ľuďom, ktorý nemôžu hneď zrána prijímať tvrdú potravu, sú smoothie nápoje. Ich možné varianty na prípravu nájdete na internete. 

rectangular white platter of sliced food and eggs

          Ak si aj napriek všetkému neviete vybrať vhodnú kombináciu vyššie uvedených surovín, tak sa držte proteínovej klasiky. Síce klasiky, ale snáď najvodnejšieho spôsobu ako začať deň. Proteíny sú potrebné úplne všade. Preto vám prikladáme zopár chutných receptov plných bielkovín:

1.  Pečené vajíčka v avokáde:

Rozkrojte avokádo na polovicu, vložte ho do zapekacej misky a vyberte kôstku. Umiestnite ho tak, aby sa po miske nehýbalo a vajíčko sa z neho nevylialo. Vajíčko si rozbite do misky a lyžičkou naberte žĺtok. Vložte ho do otvoru v avokáde a bielkom zaplňte. Osoľte, okoreňte podľa chuti a pečte v rúre asi 15 minút. Doba pečenia sa bude líšiť v závislosti na veľkosti avokáda a množstva vajíčka. Po vybratí z rúry posypte na kocky nakrájanou šunkou. Položte na tanier k nakrájaným paradajkám, môžete pridať aj pálivú omáčku a s chuťou do toho!  

 2. Špargľová mňamka:

Vajíčka a špargľu uvarte v slanej vode. V ďalšom hrnci si pripravte lyžicu olivového oleja a na miernom ohni orestujte cesnak asi minútu. Zložte zo zdroja tepla a pridajte maslo, citrónovú šťavu, petržlen, soľ a korenie. Vložte špargľu s troma lyžicami parmezánu a zamiešajte. Servírujte na tanieri spolu s pokrájanými vajíčkami. Dobrú chuť!  

3. Jogurtové šialenstvo:

Biely, nesladený grécky jogurt je najlepšou voľbou, s ktorou do tela dostanete dostatok bielkovín bez toho, aby ste museli konzumovať mäso či vajíčka. Recept si môžete vymyslieť. Pridajte akékoľvek obľúbené ovocie, napríklad čučoriedky, goji pre energiu, ovsené vločky a sladké výživné raňajky bohaté na proteíny sú na stole. Grécky jogurt je tiež vynikajúca prísada do sladkých ovocných smoothie. Môžete s ním zmiešať napríklad pol hrnčeka jahôd, štvrť hrnčeka ovsených vločiek, dochutíte medom, zalejete polovicou hrnčeka mlieka a pomixujete. Vaše telo má s týmito raňajkami o 21 gramov proteínov postarané!

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shoptetak.cz.

Prihláste sa prosím znovu

Ospravedlňujeme sa, ale Váš CSRF token pravdepodobne vypršal. Aby sme mohli Vašu bezpečnosť udržať na čo najvyššej úrovni, potrebujeme, aby ste sa znovu prihlásili.

Ďakujeme za pochopenie.

Prihlásenie